Alıntı Beatrix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Ömür, anlattıklarını bir kaç kez okudum... oldukça şanssız bir seri gelişme, ama arıza sıralamalarına baktığımda bir takım mantıksal sonuçlar ortaya çıkıyor.

Bence;

İlk yapılan hata; en başta aracı hazırlarken durduk yere neden kutu ile pompayı açıp revize ettirdin ???


Bana göre ; arızanın kaynaklanmasından sonra serviste ilk yapılması gereken yağ akışının basıncını kontrol etmekti. Bu yapıldı mı bilmiyorum... sonuçta bunun için kullanılan bir basınç ölçüm aleti var. Bu ölçer yüksek basınç hortumu ayrılarak araya konulur, Basınç ölçerin üstündeki vana kapatılarak basınç değeri ölçülür ( vana 5 saniyeden fazla kapalı tutulmamalı > pompaya hasar verir. ) Basınç ölçerin okuması gereken, yani olması gereken değer test başında başta 345-552 kPa (50-80 psi) aralığında sonrasında da 862 kPa (125 psi) üzerine çıkmamalıdır. Bu işleme arka arkaya 3 kez yapılarak doğru değer ortalaması alınır. Sence bu yapıldı mı ?

Belki de pompa revize edildikten sonra sisteme yağ konumu yapıldığında eksik prosedür uygulandı, sistem hava yaptı, dolayısı ile pompa olması gerektiğinden yüksek basınç uyguladı ve sistemdeki keçeler veya zayıf noktalar buna dayanmayarak yağ akıntılarına sebeb oldu...
Yağı pompaya koyduktan sonra en az 2 dakika beklemeli ki yağ otursun. Motoru birkaç saniye çalıştırıp kapatmalı, yağ seviyesi kontrol edilip yavaş yavaş ekleme yapılmalı, bu işlem birkaç kez yapılmalı. Hatta araç önden kaldırılıp tekerlekler boşa çıkartılmalı, yavaşça direksiyon sağa dön sola en az 20 kere çevrilmeli ve buna göre yağ haznesine yine yavaş yavaş yağ eklenmeli.

Dolayısı ile aslında sorunun kutudan değil pompanın kendisinden kaynaklanma ihtimali yüksek.
Faturası boşu boşuna kutuya çıkmış olabilir mi ?

Buna rağmen diğer bir olası hata ise kutunun revizyonundan sonra ( ki merak ettim neyini revize ettiler ?!?! ) doğru ayarının yapılması. Genelde revize edilen kutularda ya yanlış ayar ile monte ediliyor ya da hiç ayar yapılmadan monte ediliyor. Doğru kutu ayarı araç üstünde değil dışarıda bir mengenede içinde yağ yokken ayarlanır. Bu pratikte zor ise çok farklı bir yöntemle ayarlanır, senin düşündüğün gibi ; vidayı sonuna kadar sıkmakla veya sıkılacak yerinin artık kalmaması ile ilgili bir durum değil. İzlenmesi gereken prosedür ; https://www.youtube.com/watch?v=pOPsgoZg5o8

Ayrıca düşünüldüğü gibi kutu ayarı direksiyon boşluğu gidermek için yapılmaz, gidermezde. Kutu ayarı direksiyon sertliği için yapılır.

Tabi sıraladıklarım bir tahmin, illaki sebepler değil ama korkarım gerçek tespit konulmadan birbiri ardına yapılmış deneme yanılma zincirinden ibaret gelişmeler....

Geçmiş olsun diyelim.... umarım sorun kalmamıştır artık.

Dip not ! Her türlü yağ katkılarından uzak dur.

İlginçtir ama aklıma gelmiyorda değil; Bir şekilde pompa kasnağı değiştirilmiş olabilir mi ?
Eğer pompa kasnağı bir şekilde orjinalinden farklı çapta küçük takıldıysa pompa olması gerektiğinden yüksek devirde çalışarak fazla basınç üretecektir. Kontrol etmekte fayda var....


Uzun bir aradan sonra merhaba...,

Ergun bey ağbeyim, değerlendirmeleriniz çok yerinde ve önemli noktalar.

Çok şükür artik yağ akintim yok, eskisi gibi degil lakin özellikle basınç hususu oldugunu düşünüyorum. Çünkü motor soģukken hic bir sorun yok, problemsiz, seri manevralarda rahat. Motor isindiginda tabiki yağda ısınıyor. Dar bir alanda seri ileri geri manevralar ile direksiyonu hizli ve seri saga sola cevirmeye baslarken direksiyon ağırlasıyor ya dar park yerleri veya dar bir yolda ileri, geri geriye donmek icin.

Motoru durdurup motor iyice sogunca tekrar ayni manevralari problemsiz olarak donduruluyor. Elbette eskisinden cok cok daha iyi. Ama 100 /% gecti diyemem. Bir % 10 luk kismi sık, sık manevraya başladığımda, duragan park yerlerinde ve dar yerlerden geriye donmek icin o direksiyonda sağa ve sola agarlaşma zaman zaman olabiliyor. Fakat motor soğudunda her sey normale dönüyor, ağırlasma ortadan kalkıyor.

İlk başta araç yapılırken yine yağ kacaklarindan alt kutu ve ust pompa revizesi yapilmıştı. O vakit keceleri degisti, orta mil temizlendi, müsur calisip calismadigi kontrol edildiğini söylemişlerdi. Tabiiki bu işlemler sırasinda başinda değildim. Ancak İstanbula getirdiğimde tekrarlıyan sorunlar ile bizzat o malum bostancidaki direksiyon tamiri yapan ekip ve atölyede sistemin ellerindeki basinc olcer cihazlar ile test edildigini gördüm.

Ama bu belirttiginiz ( +/_ ) psi değerleri Jeep ana servislerin dışında pek uygulayan veya bilen olduğunu çok zannetmiyorum heleki sanayi de.
Bu ölçu degerleri ile ilgili psi degerlerinin basinc hortumu arasina konularak yapilan çalişmayi varsa elinizde paylaşmanızi çok isterim...

Bu işlemin psi ölçüm 5sn kadar belli araliklar ile sanayi veya özel servislerde onlarca sorularima, sorgularıma karsi aldigim yanitta bile duymadim. Hatta o camlarin arkasina yspistirilan meshur .............serviste bile. Açıkça hemen İzmiri arayarak sorduğumda böyle bir şeyi hiç duymadıklarini bile soylediler.

Bu bilgi veya videoyu paylaşirsaniz hemen bu servislerle paylaşacagım burda ve İzmirde.

Sifir aldıgim iadesiz ust pompa ise kasnaksiz gelmisti. Zj ustundeki ust pompanin kadnagini sokup, gelen sifir ust pompaya kasnagi yerlestirdik.