Grand Cherokee ZJ`lerde son zamanlarda birbiri ardına meydana gelen şanzuman arızalarında sonra şanzuman soğutucusunun önemi ön plana çıkıyor. Standart araclarda pek karşılaşmasakta, arazi koşullarında sık kullandığımız araçlarımızda dikkat etmemiz gereken bir konu. Şanzuman soğutucumuzun akış basıncındaki eksiklik radyatörün görevini yeterince yapamamasına neden oluyor ve zor koşullarda zorlanıp tehlikeli boyutlarda ısınan şanzuman yağını soğutamıyor ve dolayısı ıle aşırı ısınan şanzumanda ağır hasarlar meydana geliyor. Malesef bu model araçlarımızda yağın ısısını gösteren bır gösterge mevcut değil ama O/D düğmesının seyir esnasinda kendiliğinden yanmasi bu konu ıle ılgılı bır uyarı anlamı taşıyor. Özellikle 200-300.000 km aralarında olan ZJ sahiplerinin gözlerini bu düğmeden ayırmamalarında fayda var.

ZJ`ler fabrika çıkışlarında iki farklı sistemlere sahipler;

1- Şanzuman soğutucusu ana radyatör kazanının içindedir.
2- Ana radyatörün önünde bulunan klima radyatörünün sol tarafinda dışarıdadır.

Şanzuman radyatörünün sağlıklı çalışıp çalışmadığı ( eğer radyatör delik değilse ) içinden geçen soğutucu sıvının akış basıncının test edilmesi ile anlaşılır. Bu basınç testini şu şekilde gercekleştirebilirsiniz;

1. Soğutucu dönüş borusunu yerinden çıkartıp bir ölçüm kabı içersine tutun.
2. Radyatöre extra su ekleyin
3. Kronometrenizi sıfırlayıp hazır tutun
4. Vitesi ( N ) konuma alın.
5. Motoru çalıştırın ve kronometreye basın. ( gaz vermeyin, rolantide çalışsın )
6. 20 saniye içersinde kab içine akması gereken su miktarı 0,900 lt olmalıdır.





Şanzuman soğutucunuz ana radyatör kazanının içinde olsa dahi güvencede olmak için bir, hatta iki soğutucu ekleyebilirsiniz. Fabrika bu montaj ön çalışmasını size hazırlamış durumdadır.







Diğer bir güvence ise bir şanzuman yağı ısı göstergesi eklemektir. Isının yükseldiğini gördüğünüzde ilk önlem olarak vitesi boşa alıp şanzumanı dinlendirebilirsiniz.