Ejder abi, aracın vites değiştirme devir oranları değişmeyecek, 2200-2500 arası geçişleri olacak normal kullanımda. Gaza çok daha az basacağız ve yüksek hızlarda sabit 140-150 ile gitmeyeceğiz sonuçda.
Biri ile takışma kapışma hariç 100-110km/h'yi gerçekten geçmeyiz.
Hız ölçümü lastikden yapılıyor ve şanzıman buna göre bir üst vitese geçiyor ise dediğiniz gibi fazla yakar, ama şanzıman dişlisinden devir ölçümü yapılıyor ise aracın vites değiştirme devri değişmeyecektir.
Bizim yavaş ve sakin kullanımımıza uygun gibi gözüküyor.
Bir program ile lastik, son dişli ve şanzıman oranlarına baktım, 3.73 ile 4.56 arasında rahatsız edici bir hız düşüşü görmedim 1000 ile 5000 devir arasında.
Şehir içi ve şehir dışı bu araç 110km/h yi geçmeyecek, bol rampalı ve dur kalklı yollarda kullanılacak.
Rakamlara bakarsak olur gibi duruyor, araç orijinal lastik ebadı olan 225/70/15 ölçüler ile hemen hemen aynı oranları yakalayacak gibi.
Standart lastik ölçüsü ve ayna mahruti ile 31 inç lastik ve 4.56 ayna mahruti arasında her vitesde aynı hızı yakalamak için 400 devir bir fark oluyor. Yani 3. vitesde 2000 devirde giden standart bir zj ile aynı hızda gidebilmem için 2400 devirde gitmem gerek.
Yerine göre daha erken vites değiştireceğimiz için bir üst vitesde daha düşük devirde de gidebiliriz.
Dişli oranları ile aktarım gücünü arttırmanın yakıta olumsuz bir etkisi olacağını bu yüzden düşünmüyorum.
Yukarıdaki senaryo sadece uzun yolda karşılacabileceğimiz bir senaryo, yılda bir defa şehirler arası yola çıkacağız ve gayet yavaş bir şekilde kullanacağız.
Yanlış düşünüyor olsam bile deneyip, deneyim kazanacağım.
Mert abi bu yüzden bulaşma demişti belkide.
Keşke starex minibüs alsaydım.![]()