6- Rip / Çeken akıntıdan nasıl kurtulmak gerekir?
Eğer böyle bir durumda kalırsanız kanalın içinde olduğunuzu fark edip geriye kıyıya doğru var gücünüzle yüzerseniz, akıntı hızından artık ayağınız yere basmayacağı kadar derinleşmişse, sakın paniğe kapılmayın ve gücünüzü daha fazla kıyıya dönmek için tüketmeyin. Çünkü biraz ileride açığa çıktığınızda akıntının bittiği yerde kanalın sağına veya soluna doğru kıyı şeridine paralel olarak yüzün. Kanaldan uzaklaşınca bu kez geriye dönerek sahile rahatça yüzüp çıkabileceksiniz.
1-Deniz içersinden elini kaldıran biri görürseniz yardıma ihtiyacı olduğunu bilin.
2-Dalgalı sahillerde eğer cankurtaran bulunan bir sahilde el sallayan veya elini kaldıran bir kişi görürseniz derhal cankurtaran çağırın.
3-Cankurtaran yoksa can simidi, halat, sörf bordu, şamandıra, can simidine bağlı bir halatı tutup fırlatarak yardım olacak tüm malzemeleri veya yanına bot, tekne ile giderek yardım edebilirsiniz.
4-Böyle bölgelerde denize giderken dalga almayan veya çevrede Rib akıntısı olmayan sahaları yetkililerden sorup öğrenin, tercihinizi buna göre yapın.
5-Dalgalı havalarda denize girmeyiniz.
6-Denize girmek için cankurtaran ve sağlık ekibi bulunan sahil ve plajları tercih ediniz.
7-Kendi güvenliğiniz ve çocuğunuzun güvenliği için sizi su üzerinde tükenmemeniz ve can simidi vazifesi yapacak 0,3mm / 0,5mm kalınlığında shorty denen neopren bir elbise giyiniz.
8-Çocuklarınız sudayken gözünüzü bir an bile ayırmayınız.
9-Tek başınıza denize girmeyin ve yüzmeyin.
10-Daima yanınızda can kurtarma malzemeleri bulundurun.
11-Denize ve dalışa giderken gideceğiniz bölgeyi, gittiğinizde başka bir yere karar verirseniz yakınlarınıza mutlaka yerin tarifi ve dönüş saatinizi bildiriniz.
12-Tek başınıza asla dalış veya yüzme maksatlı denize yalnız gitmeyiniz.
13-Gitmeye karar verdiğiniz bölge için mutlaka yakınlardaki sağlık ocağı ve hastane telefon numaralarını yanınızda bulundurunuz.
(Dalgalı denizlerde çocuklarınız ve kendiniz için neopren kumaşından 0,3mm / 0,5mm kalınlığında shorty dalış elbisesi giymeniz sizi ve değerli evlatlarınızın can simidi olacak batırmayacaktır.)
7-Rip / Çeken Akıntıyı anlayabilmenin yolları;
1- Denizde köpükler açığa doğru ilerliyorsa, su rengi diğer bölgelerden farklıysa.
2- Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler varsa.
3- Her zaman gittiğiniz bildiğiniz bir yer olsalda akıntı yeri, yönü ve şiddeti değişmiş olabilir, akıntı yerleri belli aralıklarla sıra ile gözükebilir.
4- Sanki dere gibi bir kanal oluşmuş birbirine karışmış düzensiz ilerleyen su hareketi varsa…
5- Kıyıda düzenli bir şekilde denize doğru ilerleyen bir su hareketi varsa.
6- Küçük bir koy ve her iki tarafı kayalık içeriye doğru girinti olsa dahi dalgaların vurduğu bu küçük sahilde akıntı olma ihtimali yüksek olduğunu unutmayınız.
7- Sahile gelen su hareketinde dalgada bozulma varsa, düzensizlik varsa o bölgede ÇEKEN /RİP Akıntısı olma ihtimali yüksektir.
8- Bu kanal akıntısı denize akan nispeten kirli, daha yoğun köpüklü sudur.