Eğitim ve devamında çalışma sebebiyle 8 sene NY/NJ yaşadım, Amish ahalisi yoğun olarak Pennsylvania eyaletinin bir kaç kasabasında yerleşik olarak bulunmaktadırlar. Gördüğünüz resimler turistik kasabanın resimleri, gerçek yerleşkenin olduğu yerlere yabancıları kabul etmiyorlar hatta polis bile yok. Kendi aralarında Almanca/İbranice karışımı bir lisan konuşurlar, bazı eyalet ve devlet vergilerinden muaftırlar. Kendi içlerinde bir adalet sistemi vardır, çok önemli bir suç olmadığı sürece ABD yasalarından ve mahkemelerinden yararlanmaz ya da aksettirmezler. En kötü ceza bu aşiretten kovulmaktır, bazen kendi istekleri doğrultusunda kaçıyorlar. Dini inanışları gereği teknolojiden oldukça uzak durmaya çalışırlar, bulundukları yerde de ABD hükumetinin imkanlarından minimum faydalanırlar. Kendi aralarında geçimlerini sağlarlar, para yerine barter sistemini kullanırlar. Ataerkil bir aile yapıları var, bizde köylerde bulunan İhtiyar Heyeti onlarda da var bildiğiniz TBMM yerine geçiyor. Kasabanın dışına kurulan AMISH SHOP, kendi ürettikleri ürünleri (elişi, ahşap, marmelat, buğday ve türevleri) kasabanın maddi (para) gelirini sağlar, bu para ile de kasabanın vergisi, dış dünyadan diğer ihtiyaçları karşılanır. Tıbbi açıdan ihtiyaçları çok sorunludur, ilaç veya doktor kabul etmezler.
Bunları nereden mi biliyorum, yurtta kalırken karşı komşum bir sebepten dolayı ailece bu kasabaların birinden kaçmıştı kendisi şu an doktor oldu hala görüşürüz.