-
- erdovvan
Üye
Tozluklar
Tozluklar ayakkabılarımızla pantolonumuz arasındaki boşluğu kar, su, çamur, toprak ve çakıl gibi etkenlerden korumak için kullanılır. En iyi ayakkabı bile diz derinliğindeki karda tozluk olmadan bir işe yaramayacaktır. Fermuarla kapanan tozluklar günümüzde yerlerini önden velcro ile kapanan tozluklara bırakmaya başlamıştır. Ayakkabı altından geçen kısımlarda neopren uzun ömrü ve kullanım kolaylığıyla dikkat çeker. Tozluk seçerken ayakkabıya iyi oturmasına ve alt kısmında ayakkabıyla tozluk arasında fazla boşluk kalmamasına dikkat etmek gerekir. Tozluklar genelde su geçirmez malzemelerden yapılır. Nefes alabilir / Su geçirmez kumaşlar tozluklarda da bazı açık avantajlar sunar. Genelde tozlukların ayakkabı kısmını kaplayan alt kısımları Cordura gibi yıpranmaya karşı daha dayanıklı ve daha kalın malzemelerden yapılır.Tozlukları, kullanım yerine ve ihtiyacınıza göre farklı boyut ve şekillerde bulabilirsiniz. Dağcılıkta kullanılan tozluklar genelde diz altı boyunda olan ve tercihen nefes alabilen kumaştan üretilmiş tozluklar iken, yurt dışında kuru ve sıcak mevsimlerde kullanılmak üzere daha kısa boylu olan ve basit yürüyüşlerde kullanılan tozluklar ve çok soğuk ve yüksek yerlerde yapılacak etkinliklerde kullanılmak üzere daha kapalı ve dolgu maddesi ile desteklenmiş, ayaklarınızı sıcak tutması amaçlanan tozluklarda üretilmektedir. Giyim Malzemelerinin Bakımı Kullandığınız her giysinin bakımı için dikkat etmeniz gereken farklı noktalar olacaktır. Çoğunlukla giysilerinizi otomatik çamaşır makinelerinde yıkayabilirsiniz; fakat dikkat etmeniz gereken normal deterjan kullanmamak olmalıdır. Bunun yerine daha yumuşak temizlik maddesi olan yün şampuanı ya da tercihen bu tür giysilerinizi rahatlıkla yıkamanız için üretilmiş özel şampuanları tercih etmelisiniz. Genel olarak doğa sporlarında kullandığınız giysiler sentetik bazlı giysiler olduklarından 30 derece suda ve makinanızın hassas/yünlü çamaşır ayarında yıkamalısınız. En doğru bakımı uygulamak için ise, giysilerinizi yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatlarını okumanız ve üretici firmanın önerdiği şekilde yıkayınız.
- - - Mesaj Birleştirme - - -
İç Giysiler
Bu tür giysiler tamamen sentetik bazlıdırlar ve sıcak su yerine 30 derece suda veya üreticinin önerdiği ılıklıkta su ile yıkanmalıdır. Sentetik kumaşların erime sıcaklıkları düşük olduğundan iç giysilerinizi asla ütülemeyiniz. Otomatik makinalarda yıkayabileceğiniz bu giysiler için yumuşak temizlik malzemeleri -sabun tozu, yün şampuanı- kullanmayı tercih edin ve normal yumuşatıcı kullanın. Bu tip giysileri tercihen oda sıcaklığında asarak kurutabilirsiniz.
Ara Katman
Giysiler-Polarlar Polar türü giysiler de yine sentetik yapıdadırlar bu yüzden deterjan kullanılmamalıdır. Sıcak su kullanmamaya, 30 derece suda ve makinanızın hassas/yünlü çamaşır ayarında yıkamaya dikkat etmelisiniz. Polarlarınızı asla ütülemeyiniz. Sıcak ütü polarınızın yanmasına neden olacaktır. Genel olarak da polarınızı gerek şehir içinde gerek doğada yanıcı maddelerden uzak tutmalısınız. Sigara külü gibi gündelik yaşamda çok dikkat etmediğimiz maddeler de polar türü kumaşları kolay bir şekilde yakabilir. Malzemenize en doğru bakımı uygulamak için en sağlıklısı, kullanma talimatını okuyarak bakımı hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızdır.
Nefes Alabilen Giyim Malzemeleri
İster iki katlı ister üç katlı yapıda olsunlar, Goretex ya da nefes alabilen türü kumaşlardan üretilen malzemeler de otomatik makinelerde rahatlıkla yıkanabilirler. Fakat kullanılan ısıya (30 derece) ve özellikle normal deterjan ve yumuşatıcı kullanmamaya özen gösterilmelidir. Uzun süre ve sık kullandığınız ceketinizin kirlendiğini ve zamanla performansının düştüğünü hissedersiniz. Yıkayarak, ceketinizin performansını düşüren kirden kurtulabilirsiniz. Goretexlerinizi yıkamanız için üreticiler özellikle bu amaca yönelik, ceketinizin dış kumaşının su kayganlığını artıran özel şampuanlar tavsiye etmektedirler. Bu şampuanlarla belli zamanlarda ceketlerinizi diğer malzemelerden ayrı olarak yıkamalısınız. Bunun yanında malzemelerinizi, toz sabun gibi yumuşak temizleyiciler ile de hassas çamaşır ayarında yıkayabilirsiniz. Diğer giysilerin aksine Goretex malzemelerinizi yıkadıktan sonra su kaydırıcılığını geri kazandırmak için buharlı bir ütünün kısık ayarında ütüleyebilirsiniz. Giysileriniz için en doğru bakımı kullanma kılavuzunu okuyup üreticilerin tavsiyelerini uygulayarak yapabilirsiniz. Dolgu Malzemeli Mont ve Yelekler (Kaz Tüyü Ceketler) Bu tür malzemelerinizin bakımı için en doğru bilgiyi üretici etiketinden edinebilirsiniz. Genel olarak, dolgu malzemesinin cinsine göre farklı şekillerde malzemenizi yıkayabilirsiniz. Çamaşır makinesinde yıkanabilirliğini yıkama talimatından kontrol etmelisiniz. Kaz tüyü ve sentetik dolgu malzemeli mont ve yelekler, genellikle çamaşır makinesinde hassas çamaşır ayarında yıkanabilirler. Malzemeniz çamaşır makinesinde yıkanamıyor ise ya da elde yıkamayı tercih ediyorsanız banyo küvetinde bol su ile yıkayabilirsiniz. Yıkarken normal deterjan ve yumuşatıcı kullanmamalısınız. Onlar yerine özel kaz tüyü malzemeler için kullanılan kaz tüyü şampuanları ile temizlemelisiniz. Küvette yıkanılan malzemeleriniz için 3-4 kez bol su ile şampuanın aktığından emin olana kadar durulamalısınız. Yıkandığı zaman tüy malzemeler oldukça ağırlaşacağından taşırken dikkatli olmalısınız. Yıkadıktan sonra havadar bir yere malzemenizi serip aralıklarla çevirerek doğal bir şekilde kurutmalısınız. Bu tür malzemelerinizi de asla ütülemeyiniz ve bakımı için kullanma / bakım talimatları ve üreticinin önerilerine uyunuz. (alıntıdır)
Yetkileriniz
- Konu Acma Yetkiniz Yok
- Cevap Yazma Yetkiniz Yok
- Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
- Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
-
Forum Kuralları