Birçok 4x4 kullandım.2 yılı aşkın da 97 model xj kullanmış biri olarak offroad aktivasyonlarına katılmam genel izleyici statüsünde piknik, gezi vs maksatlı kullanırım araçlarımı. Çok titiz biri olarak hastalık derecesinde araç dış ve iç temizliğine çok önem veririm. Aldığım 2. el araçların sırasıyla taban, gerekli ise tavan, sökülüp yıkanacak her ne kadar alanı varsa söker yıkatır büyük bir zevkle kendim monte ederim. Araçta mümkün mertebe galoş bulundururum.
Bunları şimdi niye anlattım diye düşünenler vardır aranızda!!!
Genelikle başlangıçta ikinci araç olarak aldığımız ve/veya almayı düşündüğümüz bu tür araçlar ne hikmetse artık vazgeçilmezimiz oluyor. Markete dahi bu araçla gitme dürtüsü oluşuyor içimizde.Birde modifikasyon yapılmış heybetli bir görüntüye sahipse o zaman mümkünse en zor yerlere park ederiz ki dikkat çekmesi ehvendir.Kısacası kıçımız bu araçların koltuğuna değmeyi görsün her şey hayal gücünüzle sınırlı.
Gelelim efsane kasa XJ mevzusuna...Çoğunlukla offroad için alınan bir araç olmasına rağmen, az önce sıraladığım bilumum nedenden dolayı genel kullanımda sıklıkla tercih edeceğimiz bir araç türüdür.O sebepten artıları ve eksilerini değerlendirelim.
Diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi basık ve arka diz mesafesi hayli sıkıntılıdır.Arka yolcular için oturma düzeni ziyadesi ile ızdıraplıdır. Süspansiyon mevzuna gelince standar hali ile sıkıntı yaratmaz iken, (çoğunlukla öyle kalmadığı için) yükseltme uygulandığında arkalar makaslı olduğundan sertleşir.Ön firenler disk, arkalar kampanadır.Şekil itibari ile 2001 yılına kadar üretimi devam etmiş olmasına rağmen çizgi olarak eski model hüviyetindedir. Araç ön camı yapısal olarak dikey konuma yakın olduğu için yüksek süratte ses ve direnç oluşturmaktadır. Yükseltilmiş bir Xj ile (bu durum bütün araçlar için geçerli) keskin dönüşler sarsıntılı ve ürkütücü olacaktır. Country ve Sport iki seçeneği bulunuyor. Country (koltukları deri ve elektirikli iç ses izalasyonu taban ve tavan döşemeleri biraz daha iyi ses sistemi vb. belki şanzıman ve dif farkı olabilir onu pek bilemiyorum)
Artıları nelerdir; partime ve fulltime seçeneği olması bir avantajdır.Görsel anlamda modifikasyona çok iyi cevap verir.Altyapısı çok sağlamdır.Bünyesinde daha az elektronik parça barındırdığı için sık arıza vermez.Benim araçta country idi.Bu araç gönlümde özel bir yer teşkil etmiştir.Amerikan sevdam onunla pekişmiştir.Ancak tekrar böyle bir araç düşünür müyüm!!! 98 model 5.9 zj kullanıyorum o yüzden sanmıyorum.Aradaki fark mı? isterseniz oraya hiç girmeyelim...