-
- Ergun
Moderator
Alüminyum
Alüminyum son zamanlarda gittikçe artan bir popülerliğe sahip. Özellikle Fransızlar
alüminyumu denizde çok kullanıyorlar. Bu malzemeyi kullanarak seri üretim yapan
firmaları dahi var. Deniz şartları için özel olarak üretilmiş alüminyumun oldukça ilginç
özellikleri var. Bir kere çok hafif. Hafif olmasına rağmen çeliğe yakın bir sağlamlığı var.
Alüminyumun bence en büyük avantajı boya derdinin olmaması. Su hattı altına sürülmesi
gereken zehirli boya dışında tüm gövdeyi boyamadan bırakabiliyorsunuz. Bu da sizi
boyayı korumak gibi oldukça meşakkatli bir işten kurtarıyor. Bir de ben bu tür boyasız
alüminyum teknelerin görüntüsünü çok seviyorum. Bence tekneye çok vahşi bir güzellik
katıyor.
Alüminyumun dezavantajlarına gelelim. Bu malzemenin en kötü tarafı galvanik korozyona
karşı çok hassas olması. Yanlış yapılabilecek bir elektrik donanımı teknenin su içinde
erimesine neden olabiliyor. Alüminyum çelikle yan yana geldiğinde korozyona
uğrayabiliyor. O yüzden bir limanda çelik bir teknenin yanına uzun süreli bağlanması bile
sakıncalı. Malzemenin hiçbir şekilde başka bir metalle kontak halinde olmaması gerekiyor.
Bu yüzden alüminyum tekneleri yapımı gerçek bir uzmanlık işi. Her şeyin çok iyi
hesaplanıp bir araya getirilmesi lazım. Tabii bu durumda işçilik çok pahalı oluyor. Malzeme
olarak zaten çok pahalı, işçiliği de ekleyince yapımı oldukça tuzluya çıkıyor.
Alümimyumun bir diğer dezavantajı da kaynağının çok uzmanlaşmış kişilerce yapılması
gerektiği. Dünyanın az gelişmiş yerlerine gitme niyetiniz varsa teknede tamirat
yapabilecek işçiler bulmakta ciddi olarak zorlanabiliyorsunuz.
Tüm bu dezavantajlarına rağmen hafifliği, sağlamlığı ve boya derdinin olmaması bu
malzemeyi maddi bakımdan sıkıntısı olmayan uzun yol denizcilerinin önemli tercihlerinden
biri yapıyor.
Hakan Öge
Bu Konu için Etiketler