Toplam 44 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Tekne ile alıp başını gitmenin maliyeti nedir ?

Hybrid View

  1. #1
    Üye Excalibur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    06.Þubat.2015
    Nereden
    Istanbul - Izmir
    Mesajlar
    276
    Alıntı Beatrix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Önemli olan karar verip ilk adımı atmak.

    Sıradan bir özenti değildi, her şeyden önce hayatımı değiştirmeye hedeflendim, önce yelken kulübüne girip yelken eğitimlerine giriştim, ardından ADB ve KMT belgelerinin aldım hemen ardından da tekneyi aldım. Tekneyi alırken de öyle "en ufak tefek tekneden başlayayım, işi öğreneyim alışayım..." falanla da değil, Dünya turuna hangi ideal tekne ile çıkılır sorusunun net karşılığı olan 46 fit' te karar kıldım. İlginçtir ki acemi olan insanların tavsiyelerinin tam tersine Yılların tecrübelerine sahip kaptanlar ; " hedefinde ne varsa, ne yapmak istiyorsan o tekneyi al " dediler. İyi ki de onları dinlemişim. Bütün bu olup bitenler 1,5 ay içinde gerçekleşti. Almış olduğumuz tekne ile 9 gün 9 gece yol alarak Adriatik, İona, Ege ve Marmara' da değişik hava şartlarında kendi teknemizde tecrübeler edindik, üstelik bir gece 45-50 knotluk bir fırtınaya bile yakalandık, sabaha kadar mücadele verdik. Şimdi, hedefimde bu forumda açtığım o konu gibi 1,5 - 2 yıl sonra Dünya turu başlangıcı var. Sence hazırlanmak için yeterli zamanım olur mu ?

    Yoksa hala; "öyle hayal etmekle olmuyor bu işler..... " diyenlere göre, kendime mi gelmeliyim...


    Meseleyi şöyle genelleme olarak ele almak istiyorum. İçinde cevaplar ile bu konuya heyecan ile bakan dosttlarimiza bir nebze genelleme ve kilavuz olmak istedim

    Denize seyire çıkış.

    Dünya seyahati için; insani sezgilerimiz olarak önce başlangıç çok severek - istemek gerekli, ardından ciddi bir edinilmiş bilgi 'yi tecrübe'ye dönüştürüp yoğrulma - kararlı olma sürecine, hazırlık ile azim duymak şartı ile bunların sonucunda ise yola çıkış zamanı için piskolojik olarak bir hazırlık &vira bismillah& demek. Artık cesarete dönüşmüştür tabiki. Korkular diğer bir taraftadır.

    Cesaret ilginçtir hiç birimizin birbirinden daha fazla cesaretli olduğumuz söylemek te yanlış olur.

    Fakat olay kuru cesaret asla değil. Deniz kesinlikle hatayı kabul etmez. Tekne yelkenleri var gider Doğru ama Ciddiye almak gerekir. Nasıl ki Doktorların amelyata girdikleri gibi mümkün mertebe yedek malzemeler ile olurlar. Hatta Şartlar gereği yedeğinde yedeği prensibi ile hazırlanmak gerek. Yola çıkmadan önce hazırlanma süreci bir türlü bitmez bir süreç. Çevredemizde onlarca insan, dostlar, yorumlar, yardımlaşmalar, konuşmalar, fikir vermeler, paylaşımlar, kitaplar, hocalar, eğitimler, kısa seyirler, belgeler.......................................... .................................................. .........................................Palamarı aneleden fora edince görecegimiz sadece ufuk çizgisi ve yanlızlık.

    Artık tüm hazırlığimız ile, gerçeklerle başbaşayız. Kocaaaaa derya , bilinmeyene doğru deniz , tekne, insan. Derin sesizlik. Taaki bir başka pontona aborda olup çımayı aneleye vota yapıncaya dek.

    Acaba gerçekten Dünya seyahati istiyormuyuz.?

    Bu kararı vermeden önce Dünya incisi koylarımız marmara, ege, akdeniz rotaları ile mümkünse bir kaç sezon tekne hayatını bir fiil kendi teknemiz ile hatta 365 gün yaşayarak karar vermek doğru, en güzel yol.

    Çünkü gerekli hallerde dr, usta, trimci, terzi, motorcu, kaptan, tamirci, ahçı, gemici, hünerlerimiz gelişebileceği gibi. Navigasyon, haritalama, rotalama, motor, makina, elektrik, meteroloji, ilk yardım, dalgıc konularinda da seyir tecrübelerimiz, bilgilerimiz çoğalacak. En doğru olan bu yoldur.

    Dünya seyahati için aslında çok kasmaya da gerek yok, deniz zaten bizi bir yerlere götürecek denize bırakalım kendimize
    Hazırlanma, özellike yola çıkma zamanını belirleme en zor olan kısım.

    Ticaret rüzgarları ve tayfun sezonları uygun vakti Ceberıtarık boğazından batıya geçiş ortalama 2500 deniz mili yol ve ekim - kasm ayları çıkış başlangıc zamanı. Yolu biraz kısaltmak adına önce Kanarya adaları, Las Palmas - Karayiplere geçiş ortalama 2000 deniz mil. Bu yol şartlarına göre ortalama hiç durmadan 25 gün seyir rotası. Bu yolda pupa seyri ile ana yelkensiz çift floklu ikiz veya simetri yelken ile yola revan olmak esas. Ana yelken ile çokça istem dışı kavança yemek kaçınılmaz olacaktır.

    Aslında Dünya seyahati için her teknenin en önemli gövde seyir güvenliği açısından en önemli iki unsuru var. Skeg pala dümen sistemli ve diger teknelere göre yolu, hızı daha az fakat büyük dalga geçişleri fırtinalar, kaba yüksek su duvar dalgalar için stabilitesi yüksek olan kontura omurga veya kontura omurgaya yakin forumlu tekneler.

    Bu uzun seyahat yolculuğu bizim huzurlu, mutlu, sıhhatli yaşamımiz evimiz, vasıtamız yaşamımız olan teknedir. = Tekne büyüklüğü boyundan ziyade bizim için diğer en önemli unsur tekne donatısı, tekne donanımıdır. Böyle seyahate çıkacak teknede Teknenin bel kemiği baş yağverimiz motorumuzdur.
    Motorumuzu seyirlerde belli saat araliklarinda en azından Motor yağı, motor yağ filitreleri, motor deniz suyu filitresi, soğutma sıvısı, impeller lastiği, motor kayışı lastiği, yalpalarda mazot hava yaptığında havasını da almayı bilmeliyiz.

    Peki nedir bu donanım, donatı denilen şeyler. ? Çokta başınızi agritmadan başliyorum.
    Seyir yapacağımız tüm bu bölgelerin genel ve ayrintıli kağıt haritaları ( zaten bu haritalar zorunluluktur. Çünkü gps, chatt plotter sistemler bizim yardımcı alametlerimizden dir.) sabit telsiz, dümeneen ayrilamiyacagimiz zamanlarda el telsizi, yüksek watt değerli inverter (12v-220) çevirmek için, redresör, tüm iç ve dış aydınlatma led, manuel ve elektrikli sabit ve tekne boyunda ekstra maşalı yedek seyyar sintine, mümkunse suyu tahliye etmek icın körüklü kollu sabit sintine, balikci manuel sintine pompa, sextant, Epirib, Ais, Radar, 2. Yelken takımı, balon ve gönderi, tekne büyüklüğüne göre deniz suyunu tatlı suta çevirici sistem , güneş paneli x2 , rüzgar jenaretörü, aküler mümkünse jel, manyetik sabit, el pusulasi, oto pilot, rüzgsr dümeni, matafora dingy bot +motor , tekne ısitma webasto sistemi, yedek pvc su tank, yedek yakit tank, pis su tank, ice box , deep freez, seyyar küçük air condation, güneş için kesinlikle tekne üzeri hafif ama gölge sagliyacak ortü sistemi, uydu sistemi, tv, ocakli fırin. ( Kapsamlı alet edevat, takım çantasi ki burasi icin ayrica bir baslikta yazmak gerekli. ) can sali, mümkünse uydu telefonu.

    Böyle uzun soluklu bir yolculukta olmasi gereken genel bir liste.

    Disa cikalim güverte de bakalım neler var. Tüm arma, seviçelerin kontrolü. Direk bağlantıları, liftinler, terminallerin durumu. Bimini, spray hood, puntel vardavela güvenlik ağları, gece seyri ve zor koşullar emniyet için can hatti, mümkünse ana makina arızasi vbg durumlar için mutlak surette braketli dıştan takma motor belki ayni motoru bot içinde düşünebilirsiniz. Sesli ikaz edici sistem. Can sali. İkinci furling flok veya 2. Ön yelken icin standart ıstralta babysail gibi.,
    Mümkünse bumba ve direk sarma yelken sistem dışinda standart en az 3 camadanlı lazy bag ana yelken. Evet sarmal sistemler çok rahattır ancak bazen icerideki sistemde sıkışma yapabilir ne açabilirsiniz, ne kapayabilirsiniz.

    Deniz demiri, denize adam düsmesihslinde can halati, bazi derinligi az olan limanlarda palamız ve salma zarar görmemesi için baştan kara girmek zorunda kalıyoruz başran kara baglanmak için pruva vardavela ya pontona rahat inip binmek icin bir düzenek gerekli olabiliyor. Böyle hallerde kumanya, yakit tasimak bir hayli zor olur.

    Evet diyecek yazacak çokça konu ve detay var sadece az birazina degindim.
    Tekneyi eksiklerini hazirlarken sahibi mutlaka birlikte montajlari yapmasini tavsiye ederim ki zorlu koÅŸullarda nasil hareket edeceÄŸini kiÅŸi bilsin.

    Tekneyi yola hazirladiktan sonra böyle bir seyire karar verdiysek çıkıp yolda da deneyim, tecrübe kazanılabilir.

    Herşey karara bağlı.
    Konu Excalibur tarafından (20.Aralýk.2016 Saat 22:32 ) deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir.
    denizci & mimar -
    Deniz Ticaret Gazetesi / broker/ yelken eÄŸitim/renovasyon.

Bu Konu için Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı DeÄŸiÅŸtirme Yetkiniz Yok
  •