Bende tente yapmayı ya da yaptırmayı düşünüyorum hatta ben tentenin yanlarını da cibinlik şeklinde yaptırmayı düşünüyorum. Yurtdışında bu iş çok yaygın ve çok ilginç uygulamalar var.
Sorularına gelince
1. Aracın orijinal barları kaç kg taşır bilmiyorum ama barların içi metal ve tavan sepet fotoğraflarına baktığımda ise orijinal barlara takılmış çok sepet gördüm. Ben sorun yaşamadım ama dediğim gibi yanal barlar taşıyor ama esnek olması biraz sıkıntı.
2. Çadırın taşıyabileceği maksimum ağırlığı bilmiyorum ama ben kullanıcı değeri verebilirim. Biz ortalama olarak 150 kg yük ile çadırı kullandık. Tabi çadır içindeki hareketlerimiz anlık yükü 150 kg'nın üstüne çıkarmıştır ama biz sıkıntı yaşamadık.
Tabi çadırların markalarına, kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterebilir. Çadırın araç üstünde kalan kısmı için sıkıntı yok ama boşlukta ve merdivenin taşıyıcı olduğu kısım yük taşıma konusunda sorun yaratabilecek tek kısım. O bölüm içinde metal kuşak kullanılabilir. Sonuçta zemin ahşap esneme vs. gibi durumlara karşı önlem olabilir.
3. Hızlı sürüş konusunda yorum yapamayacağım. Anlık hızlanma veya yüksek süratte deneme yapmadık. Ancak ben uzun yolda 100-110 km ile kullandım sorun yaşamadım
4. Benim kullandığım marka da garanti belgesi vs. yok. Bu çadırı üreten arkadaş kamp ve karavancı sanırım bir sorun olduğunda ürününün arkasında duracaktır diye düşünüyorum. Bu marka çadırı kullanan kişilerle görüştüm birçok kamp faaliyetinde kullandıklarını ve sorun yaşamadıklarını belirttiler. Ben kısa süreli olan kullanımımda çok memnun kaldım.
5. Rüzgâr konusunda bir endişeniz olmasın. Çadır gayet sağlam zaten çadırın iskeleti kalın alüminyum profil ve kumaşın rüzgar geçirgenliği yok denecek kadar az. Üretici kullandığı kumaşların su geçirmez olduğunu teyit ediyor. Ben yağmurda kullanmadım ama kumaşların sıvı geçirgenliği ile ifade eden değerler var 5000 mm 3000mm gibi bu konuda bir değer bildirilmiyor. Fakat bahsettiğim değerlerde verilse bile bu değerler metre kareye düşen maksimum yağmur miktarını ifade eder yani belirtilen değerin üstünde yağarsa geçirir anlamında. Yanlış biliyorsam düzeltin zaten yağmur geçirmeyen tek ürün tamamen naylon ve nefes almayan bir üründür. Benim aldığım çadırın üst kısmı çift katman bu durumda sıvı geçirgenliğini oldukça düşürecek bir etken. Ayrıca diğer çadır marka ve modellerinde var mı bilmiyorum ama benim aldığım çadırda sadece üst kısma monte edilebilen su geçirmez naylon branda var.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.