Death wobble sadece ön tekerlerdemi olur
İnsanın başına ne gelirse meraktan gelir derler.
Death wobble yi bugüne kadar hep ön takım lastiklerde oluşan ve hızla artarak gelişen sağa sola yalpalama sorunu olarak okuduk ve ögrendik.
Sormak istediğim bu DW belli bir süratteyken sadece ön lastiklerdemi olur arka lastiklerde de olma ihtimali varmı ve DW sadece saga sola yalpalamaya mı denir Örnek olarak ön veya arka lastikler sağa sola değilde yukarı aşağı zıplama hareketi yaparsa buna da DW denirmi.
Toplam 3 Eklenti bulunuyor.
Alıntı:
y-bsungur Nickli Üyeden Alıntı
Burak Ön tekerler için seninle hem fikirim fakat Bump stear denilen bu sarsıntının sebebi eğerki hıgh duty yay degilse ne olabilir.ayrıca bu DW yada BS her ne ise arka tekerlerdede olabiliyor benim merak ettiğim arka tekerlerde oluşmasının sebebi ne olabilir.
Abi Bump Steer ön takımların geometrisi ile alakalı. Rot başlarının, alt üst rot çubuğunun vs. yanlış uzunlukları, yanlış ayarlanmaları buna sebep oluyor. Standart bir araçta track bar ve drag ling yani üst rot paralelken yükseltilmiş bir araçta bunlar paralel olmuyor. Bundan sebep bir tümseğe çarptığında üst rot dikey süspansiyon hareketi ile çekiliyor ve sıkıştırılıyor. Demek istediğim üst rot uzamak veya kısalmak istiyor. Boyu değişmeyeceğine göre, uzamak istediğinde tekerlekler yolcu tarafına, kısalmak istediğinde sürücü tarafına dönüyor. Araç yön değiştirmek istiyor. Bildiğimiz üzere üst rot sürücü tarafında şaseye, yolcu tarafında tekerleğe bağlı. Ayrıca yamulmuş veya kırılmış track bar ve üst rot ta B/S'ye sebep olabilir.
Özetle sorunu çözmek için ikisinin paralel olması gerekiyor. Aşağıdaki çizimde bunu güzel anlatmış.
Eklenti 1648
Paralel olmadıklarında
Eklenti 1649
Paralel olduklarında
Eklenti 1650
Track bar indirme ve deve boynu (pitman) indirme yapıldığında paralel olduklarında.
Arkada tekerde Death Wobble olacağını sanmıyorum lastikler sağa sola dönmediği için ama Bump Steer için fikrim yok çünkü arka tarafa hiç yoğunlaşmadım. Bu yazdıklarımı da kendi sorunum için araştırma yaparken öğrendim.
Sen özellikle arkayı sordun abi. Sorun mu yaşadın?
Death wobble sadece ön tekerlerdemi olur
Kasan tutulma dedigin yavas hizda 10-20 arasi gibi, nerdeyse tam donus yaparken oluyorsa difrransiyel kilidi devreye giriyor. Onu mu diyorsun acaba abi?
Diger mevzu hic fikrim yok. Diferansiyele de cok vakif degilim. B/S de D/W de arac yavaslayana kadar gecmez. Anlik bir sey degil. Ben mesela D/W 120 km/s de girince 60'a yavaslayana kadar suruyor.